Chirologie.jouwweb.nl
Welkom » Wat is Chirologie of handlezen?

De wetenschappelijke Handleeskunde of Chirologie omvat het bestuderen van de gehele hand op een diagnostische manier. Een Chiroloog bezit de kunde en kennis om de hand nauwkeurig te onderzoeken en de vele gegevens, die de hand bevatten, op de juiste wijze te  combineren, te deduceren en te interpreteren om vervolgens 'aan de hand' daarvan een uitspraak te doen over iemands natuurlijke aanleg, karakter en talenten. 

 

(Het woord 'chirologie' is afgeleid van cheir = hand en logie = kunde). Vroeger hechtte men veel waarde aan de afzonderlijke lijnen en tekens die in de hand te zien waren, maar nu wordt de hand op een holistische (= totale) manier bestudeerd en worden de vele gegevens tegen elkaar afgewogen. Zo worden bijvoorbeeld lijnen, die identiek kunnen zijn maar in verschillende handtypen voorkomen, anders geïnterpreteerd.

Chirologie is een methodiek en het 'lezen' van een hand gebeurt volgens vast omlijnde regels, waarbij feiten en ervaring een grote rol spelen. Het is een empirische wetenschap die je je slechts eigen kunt maken door het volgen van een (goede) opleiding en door intensieve, jarenlange oefening. Elke chiroloog zal, met de theoretische kennis als basis, zich in de praktijk verder ontwikkelen. Omdat de mens evolueert, zullen de hand en de lijnen dat ook doen.